Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ερώτηση ΚΚΕ για τους απλήρωτους εργάτες της «ΚΑΡΙΝΑ ΑΒΕΕ» στην Νέα Σάντα

Ερώτηση ΚΚΕ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα: Προβλήματα εργαζόμενων στην βιομηχανία πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων «ΚΑΡΙΝΑ ΑΒΕΕ» στην Νέα Σάντα της Π.Ε. Κιλκίς
Οφειλόμενα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους διεκδικούν οι 65 εναπομείναντες πλέον εργαζόμενοι στη βιομηχανία πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων ΚΑΡΙΝΑ ΑΒΕΕ» στην Νέα Σάντα της Π.Ε. Κιλκίς, οι οποίοι εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Η εργοδοσία της επιχείρησης, κάνοντας χρήση του αντιλαϊκού οπλοστασίου, που έχουν νομοθετήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, επιχειρεί, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια, την ολοένα και πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων σε αυτή.

Ήδη από το 2012, η εργοδοσία της εταιρίας, με πρόσχημα την οικονομική καπιταλιστική κρίση, επέβαλε στους 75 τότε εργαζόμενους της, εκ περιτροπής εργασία, ενώ την ίδια χρονιά τους ζητήθηκε να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, με παράλληλη μείωση των αποδοχών των κατά 30%.

Το 2013 από την πλευρά της επιχείρησης, ξεκίνησαν διαδικασίες υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, οπότε και ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράφουν συμφωνητικό συμπαράστασης. Η αίτηση απορρίφθηκε από το δικαστήριο το 2014 και ασκήθηκε έφεση από την εταιρεία. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων καθυστερούσε από δύο έως επτά μήνες, παρόλο που οι πωλήσεις της επιχειρήσεις για το 2014 ήταν θετικές.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η επιχείρηση τελικά εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και την ίδια περίοδο σταδιακά μειωνόταν η προσφορά αντικειμένου εργασίας, η πληρωμή των δεδουλευμένων μηνών ήταν ελάχιστη έως μηδενική, ενώ οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε υποχρεωτική άδεια και ήδη στους πρώτους μήνες του 2015 είχαν τελειώσει τις ημέρες άδειας για το έτος.

Οι εργαζόμενοι της «ΚΑΡΙΝΑ ΑΒΕΕ» διεκδικώντας το 40% των δεδουλευμένων του Ιανουαρίου, τα δεδουλευμένα του Φεβρουαρίου, Μαρτίου και του επιδόματος αδείας καθώς και τις θέσεις εργασίας τους απευθύνθηκαν ήδη στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Επειδή αποτελεί πάγια τακτική των εργοδοτών να αξιοποιούν το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχει ψηφιστεί από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, ώστε να ρίξουν τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας έτσι την αύξηση της κερδοφορίας τους:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

- Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων στην επιχείρηση «ΚΑΡΙΝΑ ΑΕΒΕ» και να υπάρξει πλέον η τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων

- Να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι Βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.