Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό του ΦΠΑ 23% ή 13% στην εστίαση

Εκδόθηκαν και νέες διευκρινίσεις σχετικά με την μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον κανονικό ΦΠΑ
Με Εγκύκλιο το Υπουργείο Οικονομικών δίνει κάποιες πρώτες οδηγίες για την εφαρμογή του συντελεστή Φ.Π.Α. και πως διαμορφώνεται η κατάσταση στο χώρο της εστίασης

Επισημαίνεται, λοιπόν, ότι στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται ανεξαιρέτως όλες οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από κάθε είδους επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως των ειδών που καταναλώνονται επιτοπίως (π.χ. χρέωση νερού, γάλακτος, ψωμιού, αναψυκτικών, καφέδων, φαγητών κλπ με συντελεστή 23%).

Επομένως, όταν κάποιος πηγαίνει σε ένα εστιατόριο και γευματίζει επί τόπου στον τελικό λογαριασμό επιβαρύνεται με 23%.

Όσον αφορά στις παραδόσεις αγαθών (γενικά τροφίμων τυποποιημένων ή μη, γευμάτων, αρτοποιημάτων, ψωμιού, γλυκών, νερού, αλκοολούχων ή μη ποτών, χυμών, καφέδων και λοιπών ροφημάτων κλπ) που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις εστίασης, δηλαδή στις απλές πωλήσεις ειδών εστίασης που δεν σερβίρονται για επιτόπια κατανάλωση από τους πελάτες, αλλά είτε παραλαμβάνονται από τους πελάτες για κατανάλωση εκτός των επιχειρήσεων εστίασης, είτε αποστέλλονται καθ' υπόδειξη του πελάτη, εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ στον οποίο υπάγεται κατά περίπτωση το παραδιδόμενο αγαθό (π.χ. 13% για το νερό, το γάλα, καθώς και για το ψωμί εφόσον χρεώνεται χωριστά, 23% για τα γλυκά, τα λοιπά αρτοποιήματα, τους καφέδες κλπ).

Όταν κάποιος μπαίνει στο κατάστημα και παίρνει την παραγγελία έξω από το κατάστημα ή ζητά να του τη στείλουν, αλλά πάντως δεν μένει μέσα στο κατάστημα εστίασης, για να καταναλώσει, επιβαρύνεται με το ανάλογα Φ.Π.Α., ανάλογα με το προϊόν. Όταν δηλαδή πάρεις από αναψυκτήριο ένα καφέ κι ένα μπουκάλι νερό μη αεριούχο, θα πληρώνεις 23% για τον καφέ και 13% για το νερό.

https://oenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.